بسم الله الرّحمن الرّحیم
«لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُواْ فِى الْبِلَادِ. مَتَاعٌ قَلِيلٌ ثُمَّ مَأْوَيهُمْ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمِهَادُ.»
پیشرفت های مادی ملت های بی دین، در سرزمین های دیگر، مبادا تو را تحت تأثیر قرار دهد. این ها، خوشی های زودگذر و ناچیزِ دنیا می باشد. جایگاه آن ها در نهایت، دوزخ است و چه بد جایگاهی می باشد.
سورۀ آل عمران - آیات196 و197
نکاتی اجمالی در مورد آیه:
بسیارى از مشرکین مکه، تجارت پیشه بودند، و از این راه، ثروت قابل ملاحظه اى به دست آورده و در ناز و نعمت، به سر مى بردند. و نیز یهودیان مدینه، در تجارت، مهارت داشتند و از سفرهاى تجارى خود، غالباً با دست پر باز مى گشتند؛ در حالى که مسلمانان، در آن زمان، به خاطر شرائط خاص زندگیشان، از جمله، مسألۀ مهاجرت از مکه به مدینه، و محاصرۀ اقتصادى، از ناحیه دشمنان نیرومند، از نظر وضع مادى، بسیار در زحمت بودند و به عسرت زندگى مى کردند. مقایسۀ این دو حالت، این سؤال را براى برخی از سست ایمان ها طرح کرده بود که چرا افراد بى ایمان، این چنین در ناز و نعمت به سر می برند، اما افراد با ایمان، در رنج و عذاب، و فقر و پریشانى زندگى مى کنند؟ در این هنگام بود که آیات فوق، نازل شد و به این قبیل سؤال ها، پاسخ داد.
یک سؤال عمومى و همگانى براى بسیارى از مردم در هر عصر و زمانی، مطرح می شود و علت طرح سؤال به این جهت است که آن ها غالباً، زندگى مرفه و پر ناز و نعمت گردنکشان و طغیانگران و فراعنه و افراد بى بند و بار را، با زندگى پر مشقت جمعى از افراد با ایمان مقایسه مى کنند و مى گویند: چرا آنها با آن همه جنایت و آلودگى، زندگى مرفه اى دارند، و اما این ها، با داشتن ایمان و تقوا، در سختى به سر مى برند؟
آیه فوق در حقیقت اشاره به دو نکته دارد:
نخست، این که بسیارى از پیروزى هاى طغیانگران و ستمکاران، ابعاد محدودى دارد، همان طور که محرومیت ها و ناراحتى هاى بسیارى از افراد باایمان نیز، محدود است. نمونۀ بارز این موضوع را در وضع مسلمانانِ آغاز اسلام و دشمنان آن ها مى توانیم مشاهده کنیم. حکومت اسلام، چون در آن زمان، به شکل نهالى نوخاسته بود، و از طرف دشمنان نیرومندى که همچون طوفان، بر او مى تاختند، تهدید مى شد و در آن ایام، پر و بالش بسته بود. البته تمام طرفداران یک انقلاب بنیادى و روحانى، در یک جامعۀ فاسد، یک دوران محرومیت شدید در پیش خواهند داشت. ولى مى دانیم این وضع زیاد طولانى نشد، حکومت اسلام ریشه هاى محکمى پیدا کرد و شاخه هاى آن نیرومند و قوى شد. سیل ثروت، به کشور اسلام، سرازیر گردید و دشمنان سرسخت که در ناز و نعمت بودند به خاک سیاه نشستند. این همان چیزى است که با جمله "مَتاعٌ قَلِیْلٌ" در آیه به آن اشاره شده است که بد مستی و عربده کشی طاغوت و استکبار، زمانش اندک است.
نکته دومی که از این آیه، به دست می آید این است که موفقیت هاى مادىِ جمعى از افراد بى ایمان، بر اثر این است که در جمع آورى ثروت، هیچ گونه قید و شرطى براى خود قائل نیستند، و از هر طریقى خواه مشروع، یا نا مشروع، و هر طور که شده حتى با مکیدن خون بینوایان، براى خود، ثروت اندوزى مى کنند، در حالى که مؤمنان، براى رعایت اصول حق و عدالت، محدودیت هائى دارند که باید هم داشته باشند. بنابراین، نمى توان حال این دو را با هم مقایسه کرد. مؤمنین، احساس مسئولیت مى کنند، در حالى که کفار، هیچ گونه مسئولیتى براى خود احساس نمى کنند و از آن جا که عالَم دنیا، عالَم اختیار و آزادى اراده است، خداوند هر دو دسته را آزاد گذاشته تا سرانجام، هر یک را به نتیجۀ اعمال خود برساند.
پیام های آیه:
كامیابى هاى مادى، هر اندازه هم که باشد، محدود و ناچیز است. «متاع قلیل»
کامیابى هاى كافران، نشانۀ حقّانیت ومحبوبیّت آنان در نزد خدا نمی باشد. «مأواهم جهنّم»
برج مدور
بندر کنگ - شهرستان بندر لنگه - استان هرمزگان
زمان اجرای برنامه: فروردین1396
در نوار ساحلی شهر بندر کنگ، چندین بنای تاریخی به چشم می خورد که یکی از آن ها، برج مدور، نام دارد. این بنای اسرارآمیز، چسبیده به دریا می باشد و کاملاً تحت تأثیر جزر و مد قرار دارد. دسترسی به این بنا، تنها در زمان جزر دریا ، امکان پذیر میباشد.
من در سفر خود به شهر بندر کنگ، از مناظر غروب و شبِ این بنای زیبا، عکاسی کردم.
موقعیت شهر بندر کنگ بر روی نقشه
غروب زیبای بندر کنگ
جرعه ای از دریا...
پیامبر اکرم(صلّی الله علیه وآله) در توصیه ای به امام علی(علیه السّلام) فرمودند:
«یا علی، برترین اعمال، سه چیز است: انصاف ورزیدن نسبت به مردم؛ یاری رساندن به برادران دینی، اعم از روحی و جسمی؛ در هر حالی به یاد خدا بودن.»
فرازی از دعای کمیل که مناجات أمیر المؤمنین(علیه اسّلام) با خدا می باشد: (کتاب مفاتیحُ الجِنان)
«ألّلهُمَّ إنّی أسئَلُکَ بِرَحمَتِکَ الّتی وَسِعَت کُلَّ شَیئٍ، وَ بِقُوَّتِکَ الَّتی قَهَرتَ بِها کَلَّ شَیئٍ، وَ خَضَعَ لَها کُلُّ شَیئٍ، وَ ذَلَّ لَها کُلُّ شَیئٍ...وَ بِسُلطانِکَ الَّذی عَلا کُلَّ شَیئٍ، وَ بِوَجهِکَ الباقی بَعدَ فَناءِ کُلِّ شَیئٍ...وَ بِعِلمِکَ الَّذی أحاطَ بِکُلِّ شَیئٍ، وَ بِنورِ وَجهِکَ الِّذی أضاءَ لَهُ کُلُّ شَیئٍ.»
خدایا، من از تو حاجتم را خواستارم، به رحمتت که همه چیز را فرا گرفته و به نیرویت که بر همه چیز، چیره گشته و همه چیز، در برابر قدرتت خضوع کرده و خوار شده است و به سلطنت تو که بر همه چیز، مستولی گشته و به وجودت که بعد از نابودی هر چیزی، باقی می ماند و به علمت که بر هر چیزی احاطه دارد و به نورت که هر چیزی را روشن کرده است.
فرازی از کتاب صَحیفۀ سجّادیّه که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:
«وَ قَد قُلتَ یا إلَهی فی مُحکَمِ کِتابِکَ، إنَّکَ تَقبَلُ التَّوبَةَ عَن عِبادِکَ، وَ تَعفُو عَنِ السَّیِّئاتِ، وَ تُحِبُّ التَّوّابینَ، فَأقبَل تَوبَتی کَما وَعَدتَ، وَاعفُ عَن سَیِّئاتی کَما ضَمِنتَ، وَ أوجِب لی مَحَبَّتَکَ کَما شَرَطتَ. وَ لَکَ یا رَبِّ شَرطی ألّا أعودَ فی مَکروهِکَ، وَ ضَمانی أن لا أرجِعَ فی مَذمومِکَ، وَ عَهدی أن أهجُرَ جَمیعَ مَعاصیکَ. ألّلهُمَّ إنَّکَ أعلَمُ بِما عَمِلتُ فَاغفِر لی ما عَلِمتَ، وَ اصرِفنی بِقُدرَتِکَ إلَی ما أحبَبتَ.» دعای31 - شماره های 15تا17
خداوندا، تو در کتاب قرآن حکیمت فرمودی که توبۀ بندگان را پذیرایی و از بدی های آن ها، دَر می گذری و توبه کنندگان را دوست داری. پس همان طور که وعده و مژده دادی، توبۀ مرا بپذیر و از بدی های من درگذر و مرا دوست بدار. من هم با تو پیمان بستم که به کارهای ناپسند، باز نگردم و گرد اعمال نکوهیده نروم و از همۀ گناهان، دوری گزینم. خدایا، تو بهتر می دانی که من در گذشته چه کارهای خلافی انجام داده ام. آن چه را که می دانی بیامرز و به قدرتی که داری، مرا به کارهایی که دوست داری، راهنمایی کن.
«به امید ظهور یگانه مُنجی عالَم»
دست گرفتاران به دامانت رسیده از تو به ما لطفِ فراوانت رسیده
سر سبزی دنیا نمی آید به کارش هر عاشقی که تا بیابانت رسیده
اصلاً نشد از دردهام بر خود بپیچم تا درد آمد زود درمانت رسیده
گر چه گناه ما دوچندان شد ولیکن هر روز، الطاف دو چندانت رسیده
بیرون نکن از خیمه این بی آبرو را بیرون نکن از خیمه مهمانت رسیده
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در استان هرمزگان، اینجا را کلیک نمایید.
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در ایران، اینجا را کلیک نمایید.
برای مشاهدۀ صفحه اصلی سایت، اینجا را کلیک نمایید.