سفرنامه های من؛ اردستان

  • 2100 مرتبه

آثار تاریخی اردستان

27 دی 1395

 

بسم الله الرّحمن الرّحیم

«وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلَو ةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى‏ الْخَاشِعِينَ.‏»

از صبر و نماز یارى جویید؛ (و با شکیبایی و مهار هوسهای درونی و توجه به پروردگار، نیرو بگیرید؛) و این کار جز برای خاشعان و فروتنان سنگین و گران نیاید.

سورۀ بقره؛ آیۀ45

نکاتی اجمالی در مورد آیه:

هر چند این آیه به دنبال خطاب‏هایى كه به یهود شده آمده است، ولى مخاطب آن همه‏ مردم هستند. در روایات مى‏خوانیم كه حضرت على (علیه السلام) هرگاه مسئله‏ مهمى برایشان رخ مى‏داد به نماز مى‏ایستادند واین آیه را تلاوت مى‏كردند.

نماز براى رسول اللّه صلى الله علیه وآله و امثال او نور چشم است ولكن براى بعضى‏ها كه خشوع ندارند، چون بار سنگین است. خشوع، مربوط به قلب و روح و خضوع، مربوط به اعضاى بدن است.

نمازِ با توجّه، انسان را به یاد قدرت بى‏نهایت خدا مى‏اندازد و غیر او را هر چه باشد كوچك جلوه مى‏دهد. مِهر او را در دل زیاد مى‏كند، روحیّه‏ توكّل را تقویت مى‏كند وانسان را از وابستگى‏هاى مادّى مى‏رهاند. همه‏ى این آثار، انسان را در برابر مشكلات مقاوم مى‏سازد.

صبر و مقاومت، كلید تمام عبادات است. فرشتگان به اهل بهشت سلام مى‏كنند، امّا نه به خاطر نماز و حج و زكات، بلكه به خاطر مقاومت و پایدارى آنها؛ «سلام علیكم بما صبرتم» چون اگر مقاومت نباشد، نماز وجهاد وحج وزكات نیز وجود نخواهد داشت. حتّى شرط رسیدن به مقام هدایت و رهبرى الهى، صبر است؛ «جعلنا منهم ائمّةً یهدون بأمرنا لمّا صبروا»

پیام های آیه:

صبر ونماز، دو اهرم نیرومند در برابر مشكلات است. «استعینوا بالصبر والصّلاة»

هر چه در آستان خدا اظهار عجز و بندگى بیشتر كنیم، امدادهاى او را بیشتر دریافت كرده و بر مشكلات پیروز خواهیم شد. «استعینوا بالصبر و الصلوة»

سنگین بودن نماز، نشانه‏ تكبّر در برابر خداست. «لكبیرة الاّ على الخاشعین»

نکته: راه پیروزی بر مشکلات

براى پیشرفت و پیروزى بر مشکلات دو رکن اساسى لازم است، یکی پایگاه نیرومند درونى، و دیگر تکیه گاه محکم برونى، در آیات فوق به این دو رکن اساسى با تعبیر "صبر" و "صلاة" اشاره شده است: صبر، آن حالت استقامت و شکیبائى و ایستادگى در جبهه مشکلات است و نماز، پیوندى است با خدا و وسیله ارتباطى است با این تکیه گاه محکم.

رسول گرامى اسلام هر گاه با مشکلى روبرو مى شد که او را ناراحت مى کرد، از نماز و روزه مدد مى گرفت.

و نیز از امام صادق(علیه السلام) نقل شده: «هنگامى که با غمى از غم هاى دنیا روبرو مى شوید، وضو گرفته، به مسجد بروید، نماز بخوانید و دعا کنید، زیرا خداوند دستور داده که در مشکلاتتان از صبر و نماز کمک بگیرید.»

توجه به نماز و راز و نیاز با پروردگار، نیروى تازه اى در انسان ایجاد مى کند و او را براى رویاروئى با مشکلات نیرو مى بخشد.

در روایتی آمده است که: هنگامى که مشکل مهمى براى على(علیه السلام) پیش مى آمد به نماز بر مى خاست سپس این آیه را تلاوت مى فرمود: «واستعینوا باالصّبر و الصّلاة» (از نماز و صبر، کمک بگیرید.)

آرى، نماز انسان را به قدرت لایزالى پیوند مى دهد که همه مشکلات براى او سهل و آسان است و همین احساس، سبب مى شود انسان در برابر حوادث، نیرومند و خونسرد باشد.

 

 

 

آثار تاریخی شهر اردستان

استان اصفهان

اجرای برنامه در فروردین1393

شهر کویری اردستان، مانند دیگر شهرهای کویری ایران، پر از بناهای تاریخی است. البته وجود با شکوه و بی نظیر مسجدجامع این شهر، سایر آثار تاریخیِ شهر اردستان را به انزوا کشانده است. در این گزارش سعی شده است که تصاویر سایر بناهای تاریخی این شهر ارائه شود.

آب انبار حاج حسن که در مقابل مسجدجامع قرار دارد.

 آب انبار حاج حسن اردستان

 

دو اثر تاریخی در قبرستان اردستان

آثار تاریخی اردستان

 

 

گردشگری اردستان

 

سنگ قبر امیر اُویس

سنگ قبر امیر اویس

 

 

سنگ قبر امیر اویس

 

منارۀ مسجدامام حسن(علیه السّلام)

مناره تاریخی مسجد امام حسن

 

 

مناره مسجد امام حسن

 

 

مسجد امام حسن اردستان

 

 

مناره تاریخی اردستان

 

 

مناره مسجد امام حسن

 

مسجد خسرو

مسجد خسرو

 

 

مسجد تاریخی خسرو

 

آب انبار خسرو که در مجاورت مسجد خسرو قرار دارد.

آب انبار خسرو

 

 

آب انبارهای اردستان

لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در اردستان، اینجا را کلیک کنید.

و اما در پایان...

امام صادق(علیه السّلام) در حدیثی گهربار فرمودند: از استوارترین و بهترین دستاویزهای ایمان این است که در راه خدا دوست بداری و در راه خدا دشمن بداری؛ در راه خدا عطا کنی و در راه خدا مضایقه کنی.

فرازی از دعای جوشن کبیر: (کتاب مفاتیحُ الجِنان)

...یا مونِسی عِندَ وَحشَتی:  ای خدائی که در هنگام ترس و وحشتم، انیس من می باشی.

...یا صاحِبی عِندَ غُربَتی:  ای یاور من در هنگام غربت و بی کسی.

فرازی از کتاب صَحیفه سجّادیّه که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:

«یا مَن تَصغُرُ عِندَ خَطَرِهِ الأخطارُ، صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَآلِهِ، وَکَرِّمنا عَلَیکَ؛ وَیا مَن تَظهَرُ عِندَهُ بَواطِنُ الأخبار، لا تَفضَحنا لَدَیکَ.»

ای خدائی که در برابر قدر و منزلتت، بقیه ناچیز و کوچکند، بر محمّد(ص) و آل او درود فرست و ما را در نزد خودت گرامی دار.

ای خدائی که اخبار پنهان در نزد تو آشکار است، ما را نزد خود، مفتَضَح و رسوا مکن.

 

نظرات