سفرنامه های من؛ آمل

  • 2010 مرتبه

جاده هراز(بخش لاریجان) - آمل

27 دی 1395

بسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرّحیم

«اهْدِنَا الصِّرَ طَ الْمُستَقِيمَ‏.صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ‏  »

[خدایا]ما را به راه راست هدایت کن. راه کسانى که به آنان نعمت دادى، نه کسانى که مورد غضب واقع شده اند و نه گمراهان.

سورۀ حمد؛ آیات 4 و 5

نکاتی اجمالی در مورد آیه چهارم:  "پیمودن صراط مستقیم"

پس از اظهار تسلیم در برابر پروردگار، و وصول به مرحله عبودیت و استعانت و استمداد از ذات پاک او، نخستین تقاضاى بنده این است که او را به راه راست، راه پاکى و نیکى، راه عدل و داد، و راه ایمان و عمل صالح هدایت فرماید، تا خدائى که همه نعمت ها را به او ارزانى داشته، نعمت هدایت را نیز بر آن بیفزاید.

گر چه این انسان در چنین شرائطى مؤمن است، و با خداى خود آشنا، اما امکان دارد هر آن این نعمت ـ به خاطر عواملى ـ از او سلب گردد، و از صراط مستقیم منحرف و گمراه شود.

به علاوه، این "صراط مستقیم" که همان آئین حق است، مراتب و درجاتى دارد که همه افراد در پیمودن این درجات یکسان نیستند؛ هر مقدار از این درجات را انسان طى نماید، باز درجات بالاتر و والاترى وجود دارد که انسانِ با ایمان، باید از خدا بخواهد تا او را به آن درجات هدایت کند.

همان طور که اشاره شد، در مسیر هدایت هر لحظه بیم لغزش و انحراف درباره انسان مى رود، به همین دلیل، باید خود را در اختیار پروردگار بگذارد و تقاضا کند که او را بر راه راست ثابت نگه دارد.

ما نباید فراموش کنیم: وجود و هستى و تمام مواهب الهى، لحظه به لحظه از آن مبدأ بزرگ به ما مى رسد.

سابقاً گفتیم: مَثَلِ ما و همه موجودات (از یک نظر) مثل لامپ هاى برق است، اگر مى بینیم نور لامپ، متصل و یکنواخت پخش مى شود به خاطر آن است که لحظه به لحظه از منبع برق به او نیرو مى رسد، منبع برق هر لحظه نور جدیدى تولید مى کند و به وسیله سیم هاى ارتباطى به لامپ تحویل مى گردد.

هستى ما نیز همانند نور این لامپ ها است گر چه به صورت یک وجود ممتد جلوه گر است، ولی در حقیقت لحظه، به لحظه وجود تازه اى از منبع هستى آفریدگارِ فیّاض، به ما مى رسد.

بنابراین: همان گونه که هر لحظه وجود تازه اى به ما مى رسد، به هدایت جدیدى نیز نیازمندیم، بدیهى است اگر موانعى در سیم هاى معنوى ارتباطى ما با خدا ایجاد شود، کژى ها، ظلم ها، ناپاکى ها و... پیوند ما را از آن منبع هدایت قطع مى کند، و همان لحظه از صراط مستقیم منحرف خواهیم شد.

ما از خدا طلب مى کنیم: این موانع پیش نیاید و ما بر صراط مستقیم، ثابت بمانیم.

پیشوای دوم شیعیان، امیرالمؤمنین(علیه السّلام) در معنای "إهدناالصّراطَ المُستَقیم" می فرمایند: این جمله به معنای این است که از خداوند بخواهیم که توفیقاتى را که در گذشته بر ما ارزانى داشتى و به برکت آن تو را اطاعت کردیم، همچنان ادامه ده تا در آینده عمرمان نیز، تو را اطاعت کنیم.

امام صادق(عَلَیهِ السَّلام) در مورد "صراط مستقیم"، فرمایش لطیفی دارند: خداوندا؛ ما را بر راهى که به محبت تو مى رسد و به بهشت واصل مى گردد، و مانع از پیروى هوس هاى کشنده و آراء انحرافى و هلاک کننده می شود، ثابت بدار.

در قرآن کریم نیز برای "صراط مستقیم"، سه مصداق آمده است:

الف) سوره أنعام؛ آیه161: «قُلْ إِنَّنِى هَدانِى رَبِّی إِلى صِراط مُسْتَقیم دیناً قِیَماً مِلَّةَ إِبْراهیمَ حَنیفاً وَ ما کانَ مِنَ الْمُشْرِکین»

در این آیه شریفه، مراد از "صراط مستقیم"، همان آئین خداپریتی، دین حق و پایبند بودن به دستورات خدا است.

ب) سوره یس؛ آیات60و61: « أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یا بَنی آدَمَ أَنْ لاتَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ. وَ أَنِ اعْبُدُونی هذا صِراطٌ مُسْتَقیمٌ.»

در این آیه، به جنبه های عملی دین حق اشاره شده است که برای ماندن در صراط مستقیم باید از هرگونه کار شیطانی و عمل انحرافی، پرهیز کرد.

ج) سوره آل عِمران؛ آیه101: « وَ مَنْ یَعْتَصِمْ بِاللّهِ فَقَدْ هُدِیَ إِلى صِراط مُسْتَقیم.» راه رسیدن به صراط مستقیم، پیوند و ارتباط با خدا می باشد.

نکته: در برخی از احادیث آمده است که ما اهل بیت، همان "صراط مستقیم" هستیم. در حدیث دیگرى باز از همان امام مى خوانیم که فرمود: صراط مستقیم، امیر مؤمنان على(علیه السلام) است. مسلّم است پیامبر(صلى الله علیه وآله) و على(علیه السلام) و ائمه اهل بیت(علیهم السلام) همه به همان آئین توحیدى خدا دعوت مى کردند، و در راستای دین خدا می باشند. اساساً برای معرفت خداوند، انسان باید از معرفت أئمه(علیهم السّلام) آغاز کند و همه این ها در یک مسیر می باشد.

راه مستقیم چهار ویژگی دارد:

الف: راه الهى ثابت است، بر خلاف راه‏هاى طاغوت‏ها و هوس‏هاى مردم و هوس‏هاى شخصى كه هر روز تغییر مى‏كنند.
ب: یك راه بیشتر نیست، در حالى كه راه‏هاى دیگر متعدّد و پراكنده‏اند.
ج: در پیمودن آن، انسان به مسیر و مقصد مطمئن است.
د: در پیمودن آن، شكست و باخت وجود ندارد.

 

 

جاده هراز(منطقه لاریجان)

آمل – مازندران

زمان اجرای برنامه: شهریور1392

جای جای جاده هراز، زیبا و به یاد ماندنی است. گذر از یک منطقه کوهستانی با طبیعت متنوع که نمی گذارد رهگذر، چشمش را پلک بزند.

در این برنامه ما گذری به ارتفاعات بخش لاریجان داشتیم که جاده هراز را از زاویۀ متفاوتی ملاحظه کردیم. این شما و این تصاویری که شاید تا بحال از جاده هراز ندیده باشید.

جاده هراز

 

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

 

 

جاده هراز

و اما در پایان...

هشیار باش خلقت عالم ز بهر توست     غیر از خدا هر آنچه که خواهی شکست توست

فرازی از دعای جوشن کبیر: (کتاب مَفاتیحُ الجِنان)

«یا مَن هُوَ شَدیدُ العِقاب»:  ای کسی که عذاب سختی داری برای بدکاران.

«یا مَن عِندَهُ حُسنُ الثَّواب»:  ای کسی که پاداش خوب، نزد اوست.

فرازی از صحیفۀ سجّادیّه که از امام سجّاد نقل شده است:

وَالحَمدُ لِلّهِ الَّذی إختارَنا مَحاسِنَ الخَلقِ، وَأجرَی عَلَینا طَیِّباتِ الرِّزق.

خداوندی را سپاسگزاریم که همه نیکویی ها و خوبی های جهان آفرینش را برای ما برگزید و روزی های پاک را برای ما به صورت فراوان عطا کرده است.[حال که خداوند، روزی حلال فراوان در اختیار ما گذاشته است، چرا به دنبال روزی حرام بریم؟]

 

لطفا برای مشاهده سایر سفرنامه های من در استان مازندران، اینجا را کلیک نمایید.

 

 

لطفا برای مشاهده سایر سفرنامه های من در  ایران، اینجا را کلیک نمایید.

نظرات