سفرنامه های من؛ شهرستان اصفهان

  • 2143 مرتبه

قلعه رضائیه - شهرستان اصفهان

06 تیر 1396

بسم الله الرّحمن الرّحیم

«وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُواْ مَآ أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُواْ بَلْ نَتَّبِعُ مَآ أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ ءَابَآءَنآ أَوَلَوْ كَانَ ءَابَآؤُهُمْ لَا يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَلَا يَهْتَدُونَ‏.»

و هنگامى که به مشرکان گفته شود: «از آنچه خدا نازل کرده است، پیروى کنید.» می گویند: «نه، ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم، پیروى مى نماییم.» آیا اگر پدران آن ها، چیزى نمى فهمیدند و هدایت نمى یافتند بازهم باید از آن ها پیروی کنند.

سورۀ بقره – آیۀ170

نکاتی اجمالی در مورد آیه:

تقلید کورکورانه از نیاکان:

در اینجا اشاره به منطق سست مشرکان در مسأله تحریم بى دلیل غذاهاى حلال، و یا بت پرستى، کرده، مى گویند: «ما از آنچه پدران و نیاکان خود را بر آن یافتیم پیروى مى کنیم.» قرآن بلافاصله این منطق خرافى و تقلید کورکورانه از نیاکان را با این عبارت کوتاه و رسا محکوم مى کند: «آیا نه این است که پدران آنها چیزى نمى فهمیدند و هدایت نیافتند؟»

یعنى اگر نیاکان آنها دانشمندان صاحب نظر و افراد هدایت یافته اى بودند جاى این بود که از آنها تبعیت شود، اما با این که مى دانند آنها مردمى نادان و بى سواد و موهوم پرست بودند، پیروى آنها چه معنى دارد؟ آیا مصداق تقلید جاهل از جاهل نیست؟

مسأله قومیت و تعصب هاى قومى مخصوصاً آنجا که به نیاکان مربوط مى شود از روز نخست در میان مشرکان عموماً، و در میان غیر آنها غالباً وجود داشته است و تا امروز همچنان ادامه دارد.

ولى خداپرست با ایمان، این منطق را رد مى کند و قرآن مجید در موارد بسیارى پیروى و تعصب کورکورانه از نیاکان را شدیداً مذمت کرده است و این منطق را که انسان چشم و گوش بسته از پدران خود پیروى کند، کاملاً مردود مى شناسد.

اصولاً پیروى از پیشینیان اگر به این صورت باشد که انسان عقل و فکر خود را دربست در اختیار آنها بگذارد این کار نتیجه اى جز عقب گرد و ارتجاع نخواهد داشت؛ چرا که معمولاً نسل هاى بعد از نسل هاى پیشین با تجربه تر و آگاه ترند.

ولى متأسفانه این طرز فکر جاهلى هنوز در میان بسیارى از افراد و ملت ها حکومت مى کند که نیاکان خود را همچون "بت" مى پرستند، یک مشت آداب و سنن خرافى را به عنوان این که آثار پیشینیان است بدون چون و چرا مى پذیرند، و لفافه هاى فریبنده اى همچون حفظ ملیت و اسناد تاریخى یک ملت بر آن مى پوشانند.

پیام های آیه:

ارتجاع و عقب گرد، ممنوع است. پیروى از سنّت و راه نیاكان، اگر همراه با استدلال و تعقّل نباشد، قابل پذیرش نمى‏باشد. «الفینا علیه ابائنا»

تعصّباتِ نژادى وقبیله‏اى، از زمینه‏هاى نپذیرفتن حقّ است. «بل‏نتّبع... ابائنا»

آداب و عقاید نیاكان، در آیندگان اثر گذار است. «ما الفینا علیه ابائنا»

انتقال تجربه و دانش ارزش است، ولى انتقال خرافات از نسل گذشته به نسل آینده، ضد ارزش مى‏باشد. «اباؤهم لایعقلون»

 

 

قلعه رضائیه

روستای دستجرد - شهرستان اصفهان

اجرای برنامه در فروردین1393

قلعه رضائیه، یکی از بناهای تاریخی روستای دستجرد می باشد که در دورۀ صفویه، ساخته و اکنون در آستانۀ تخریب قرار گرفته است. روستای دستجرد، چندین بنای تاریخی دارد و در غرب شهرستان اصفهان واقع شده است.

کاروانسرای رضائیه



روستای دستجرد



روستای دستجرد اصفهان



گردشگری شهرستان اصفهان



کاروانسراهای ایران



کاروانسراهای استان اصفهان



بخش جرقویه



کاروانسرای رضائیه

لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در شهرستان اصفهان، اینجا را کلیک کنید.

و اما در پایان...

یک جرعه معرفت...

در حدیثی آمده است: روز قیامت، روز عروسی تقوا پیشگان و پرهیزکاران می باشد.

فرازی از دعای جوشَن کبیر که خداوند را معرّفی و توصیف می نماید: (کتاب مفاتیحُ الجِنان)

...یا مُرشِدَ مَنِ استَرشَدهُ:  ای خدایی که هر کس از تو طلب راهنمایی کند، او را راهنمایی می کنی.

...یا مُعینَ مَنِ استَعانَهُ:  ای خدایی که هر کس از تو کمک بخواهد، او را یاری می کنی.

فرازی از کتاب صَحیفه سجّادیّه که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:

ألَّلهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ احمِلنی بِکَرَمِکَ عَلَی التَّفَضُّل، وَ لا تَحمِلنی بِعَدلِکَ عَلَی الإستِحقاق، فَما أنَا بِأوَّلِ راغِبٍ رَغِبَ إلَیکَ فَأعطَیتَهُ وَ هُوَ یَستَحِقُّ المَنعَ، وَ لا بِأوَّلِ سائِلٍ سألَکَ فَأفضَلتَ عَلَیهِ وَ هُوَ یَستَوجِبُ الحِرمان.

خدایا بر محمد و آل او درود فرست؛ و به مقتضای کَرَم و تفضُّل خویش با من رفتارکن، نه بر اساس مقتضای استحقاق من. من اولین نفری نیستم که سزاوار راندن بود و روی به تو آورد و تو او را بخشیدی، و اولین سائل و گدایی نیستم که دَر خور نا امیدی بود، اما از تو درخواست کرد و تو به او احسان نمودی.

 

 

نظرات