بسم الله الرّحمن الرّحیم
« وَ مَا الْحَياةُ الدُّنْيآ إِلّا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ لَلدّارُ الْاخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ أَفَلا تَعْقِلُونَ.»
زندگی دنیا فقط بازیچه و سرگرمی است و سرای آخرت برای کسانی که مراقب رفتارشان باشند، بهتر است. پس چرا عقلتان را به کار نمی اندازید؟!
سوره أنعام - آیه32
نکاتی اجمالی در مورد آیه:
آن ها که تنها به دنیا دل بسته اند و جز آن را نمى جویند و نمى طلبند، در واقع کودکانی هوسباز هستند که یک عمر، به بازى و سرگرمى پرداخته و از همه چیز، بى خبر مانده اند. تشبیه زندگى دنیا به بازى و سرگرمى، از این نظر است که بازى ها و سرگرمى ها، معمولاً کارهاى توخالى و بى اساسى هستند که از متن زندگى حقیقى، دور هستند؛ نه آن ها که در بازى پیروز مى شوند، پیروز شده اند و نه آن ها که شکست مى خورند، شکست یافته اند؛ زیرا پس از پایان بازى، همه چیز به جاى خود باز مى گردد. مثل صحنۀ نمایشی كه یكى لباس شاه مى پوشد و دیگرى، نقش نوكر را بازى مى كند و سومى، وزیر مى شود؛ اما ساعتى بعد كه همۀ لباس ها و نقش ها كنار مى رود، مى فهمند كه همۀ عناوین، خیالى بیش نبوده است.
سرانجام در انتهای آیه، زندگانى سراى دیگر را با دنیا مقایسه کرده و مى فرماید: سراى آخرت، براى افراد با تقوا بهتر است، زیرا حیاتى است جاویدان و فناناپذیر، در جهانى وسیع تر و سطحى بسیار بالاتر. در عالمى که سر و کار آن با حقیقت است، نه مجاز، و با واقعیت است نه خیال؛ در جهانى که نعمت هایش با درد و رنج آمیخته نیست و سراسر، نعمتِ خالص است، بدون هیچ درد و رنجی.
شباهت دنیا به لهو و لعب:
دنیا مثل بازى، مدتش كوتاه است.
دنیا مثل بازى، تفریح و خستگى دارد و آمیخته اى از تلخى و شیرینى است.
دنیاگرایى مثل بازى، انسان را از اهداف مهم باز مى دارد.
پیام های آیه:
دنیا محورى، فكرى كودكانه و پوچ است. «لهو و لعب»
اگر دنیا، مزرعۀ آخرت قرار نگیرد، بازیچه مى شود و مردم مانند كودكانى كه سرگرم به اسباب بازى هایى چون مال و مقام و مانند آن شده اند.
راه نجات از حسرت آخرت، فكر و تعقّل است. «یا حسرتنا...أفلا تعقلون»
شخص خردمند و عاقل، فریب دنیا را نمى خورد. «و للدّار الاخرة خیر...أفلا تعقلون»
خیر بودن آخرت به خاطر آن است كه هم لذّت هایش آمیخته به رنج نیست و هم زودگذر و موهوم و خیالى نیست. « و للدّار الاخرة خیر»
به كار نگرفتن اندیشه، زمینۀ توجه به دنیا وغفلت از آخرت است. «أفلاتعقلون»
غفلت از آخرت، سبب توبیخ است. «أفلا تعقلون»
تعقّل و تقوا، ملازم یكدیگرند. «یتّقون أفلاتعقلون»
تصاویر دریاچه سد شهید کاظمی در مجاورت روستای پیریونس
سقز - استان کردستان
زمان اجرای برنامه: شهریور1396
دریاچۀ سد شهیدکاظمی، یکی از بزرگ ترین سدهای استان کردستان می باشد. نیمه شمالی این سد، در شهرستان بوکان(استان آذربایجان غربی) و نیمۀ جنوبی این سد، در شهرستان سقز(استان کردستان) واقع شده است. وسعت این دریاچه، بسیار است و من در یک برنامه، تصمیم گرفتم از روستای پیریونس، به دریاچۀ سد، دسترسی پیدا کنم و از قسمتی از دریاچۀ سد، که در مجاورت این روستا قرار دارد، عکاسی کنم.
موقعیت روستای پیریونس و دریاچۀ سد شهیدکاظمی بر روی نقشه
موقعیت محل عکاسی شده از دریاچه سد شهیدکاظمی
و اما در پایان...
یک جرعه معرفت...
جابر بن عبدالله أنصاری می گوید: روزی نزد پیامبر خدا(ص) بودم که ایشان رو کرد به أمیرالمؤمنین(ع) و فرمود: ای أبوالحسن! آیا به تو بشارتی دهم؟ أمیرالمؤمنین(ع) عرض کرد: آری ای رسول خدا(ص). پیامبر(ص) فرمود: جبرئیل از جانب خدا مرا آگاه نمود که به شیعیان و دوست داران علی(ع)، هفت خصلت ارزانی شده است:
«مدارا و آسان گیریِ مَلَکُ الموت(فرشتۀ مرگ) به هنگام جان سپاری؛ آرامش دل به هنگام وحشت دیگران؛ روشنایی به هنگام تاریکی و ظُلمت؛ ایمنی به هنگام گرفتاری؛ برابری در ترازوی اعمال؛ گذشتن از پل صراط؛ وارد شدن در بهشت، پیش از دیگران.»
فرازی از "دعای شب جمعه": (کتاب مفاتیحُ الجِنان)
«وَ قَد عَلِمتُ أنَّهُ لَيسَ فِى حُكمِکَ ظُلْمٌ، وَ لا فِى نَقِمَتِکَ عَجَلَةٌ، وَ إنَّما يَعجَلُ مَن يَخَافُ الْفَوْتَ، وَ إنَّما يَحتاجُ إلَى الظُّلمِ الضَّعِيفُ، وَ قَد تَعالَيْتَ يا إلٰهِى عَن ذٰلِکَ عُلُوّاً كَبِيراً.»
خداوندا! من یقین دارم که نه در حکم و قضاوتت، ستمی است و نه در انتقام گرفتن، شتاب می کنی؛ چرا که تنها کسی در انتقام گرفتن، شتاب می ورزد که هراسِ از دست دادنِ فرصت داشته باشد؛ و فقط شخص ناتوان است که ظلم و ستم می کند و حال آن که تو ای خدای من! از این امور، بسیار برتر والا تری.
فرازی از "کتاب صَحیفۀ سجّادیّه" که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:
«شَرِّف دَرَجَتی بِرِضوانِکَ، وَ أَكْمِل كَرامَتی بِغُفرَانِکَ، وَ انْظِمنی فی أَصحابِ الْيَمِينِ، وَ وَجِّهنی فی مَسَالِکِ الآْمِنِينَ، وَ اجْعَلنی فی فَوْجِ الْفَائِزِينَ، وَ اعْمُر بی مَجَالِسَ الصَّالِحِينَ، آمِينَ رَبَّ الْعَالَمِينَ.» دعای41 - شماره4
خدایا! رتبه و درجۀ مرا به خشنودی ات، ارجمند و شریف بگردان؛ و کرامت مرا با آمرزشت، کامل کن؛ و مرا در سِلک أصحاب یمین، جای ده؛ و نیز مرا به سوی راه های ایمن یافتگان، سوق ده؛ و در گروه رستگاران قرارم ده.
«به امید ظهور یگانه مُنجی عالَم»
دلتنگیِ غروبِ همه جمعه های من کی می رسد به صحنِ حضورت صدای من؟
دیگر دلم برای شما پر نمی زند برگرد و بالِ تازه بیاور برای من
غیر از ضرر برای تو چیزی نداشتم حتی نیامدست به کارت دعای من
اشکت اگر به نامۀ اعمالِ من نبود بخشش نبود شاملِ یا رَبَّنایِ من
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در استان کردستان، اینجا را کلیک نمایید.
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در ایران، اینجا را کلیک نمایید.
برای مشاهدۀ صفحه اصلی سایت، اینجا را کلیک نمایید.