بسم الله الرّحمن الرّحیم
«وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ أَنَّمَا نُمْلِى لَهُمْ خَيْرٌ لاِّنْفُسِهِمْ إِنَّمَا نُمْلِى لَهُمْ لِيَزْدَادُواْ إِثْماً وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ.»
کسانی که بی دینی می کنند و کفر می ورزند، خیال نکنند مهلتی که به آن ها در دنیا می دهیم، به سودشان تمام می شود؛ بلکه به آن ها مهلت می دهیم، فقط برای این که به سهل انگاری بیشتری مبتلا شوند. بله، عذابی خفت بار، نصیبشان می گردد.
سورۀ آل عمران - آیۀ178
نکاتی اجمالی در مورد آیه:
این آیه، به مسلمانان اخطار مى کند که هرگز نباید امکاناتى را که خدا در اختیار کفار قرار می دهد، از جمله، پیروزى هایى که گهگاهی نصیبشان مى گرداند و آزادى عملى که به آن ها می دهد، دلیل بر صالح بودن و درستکارى آن ها می باشد.
از آیات قرآن مجید استفاده مى شود که خداوند، افراد گنهکاری که زیاد، آلوده به گناه نشده باشند را به وسیله حوادث تلخ و ناگوارا بیدار باش و هشدار می دهد و گاهى نیز به وسیله مجازات هاى متناسب با اعمالى که از آن ها سرزده است، آن ها را به راه حق باز مى گرداند. این ها کسانى هستند که هنوز شایستگى هدایت را دارند و مشمول لطف خداوند مى باشند و در حقیقت مجازات و ناراحتى هاى آن ها، نعمتى براى آن ها محسوب مى شود. ولى کسانی که در گناه و عصیان، غرق شوند و طغیان و نافرمانى را به مرحله نهائى برسانند، خداوند آن ها را بحال خود وا مى گذارد و به اصطلاح به آن ها میدان مى دهد تا پشتشان از بار گناه سنگین شود و استحقاق حداکثر مجازات را پیدا کنند. این ها افراد غیر قابل اصلاحى هستند که طبق سنت آفرینش و اصل آزادى اراده و اختیار، به حال خود واگذار شده اند، تا به آخرین مرحله سقوط برسند و مستحق حداکثر مجازات شوند. این ها همان کسانى هستند که تمام پل های پشت سر خود ویران کرده اند و راهى براى بازگشت نگذاشته اند و پرده حیا و شرم را دریده و لیاقت و شایستگى هدایت الهى را کاملاً از دست داده اند. به همین جهت امام باقر(علیه السلام) در توضیح این آیه فرمود: « مرگ براى كفّار یک نعمت است، زیرا هر چه بیشتر بمانند، بیشتر گناه مى كنند.»
پیام های آیه:
كفر، مانع شناخت حقیقت است. «لا یحسبن الّذین كفروا...»
مهلتهاى الهى، نشانه محبوبیّت نمی باشد. «لایحسبنّ... خیر لانفسهم»
نعمتها به شرطى سودمند هستند كه در راه رشد و خیر قرار گیرند، نه شرّ و گناه. «انما نملى لهم لیزدادوا اثماً»
طول عمر مهم نیست، بهره از عمر مهم است. «انّما نملى لهم» امام سجاد علیه السلام در دعاى مكارمالاخلاق چنین مىفرماید: خدایا! اگر عمر من چراگاه شیطان خواهد شد، آن را كوتاه بگردان.
زود قضاوت نكنید، پایان كار و آخرت را نیز به حساب بیاورید. «انّما نملى لهم خیر... و لهم عذاب مهین»
پیمایش دره پای تخت و دره مرغزار
روستای گرینه - شهرستان زبرخان - استان خراسان رضوی
زمان اجرای برنامه: اردیبهشت1396
در ابتدا، مروری بر نحوۀ اجرای برنامه:
این برنامه، یک برنامۀ کوهپیمایی سنگین یک روزه بود که ما در ابتدا از روستای گرینه، وارد درۀ پای تخت شدیم و پس از پیمایش کامل آن، یال میانی دو دره را صعود کرده و از آن جا، وارد انتهای درۀ مرغزار شدیم. از آن جا نیز دره را به سمت روستا، پیمایش کردیم. این پیمایش، مجموعاً 11ساعت زمان برد و مسافت آن، به 27کیلومتر رسید. ارتفاع روستا، 1540متر و بالاترین ارتفاع، در پیمایش این برنامه، به 2720متر رسید.
هر چند دره های شمالی رشته کوه بینالود، طولانی تر و پر آب تر از دره های جنوبی آن می باشند اما دره های جنوبی، بسیار عمیق تر و بکر تر از دره های شمالی هستند. دره های جنوبی، بیشتر در محدودۀ نیشابور، قرار دارند و برای پیمایش آن ها، باید دل به جاده زد. ما تصمیم گرفتیم به روستای سرسبز و با صفای گرینه برویم و دو تا از دره های این روستا را پیمایش کنیم. روستای گرینه، یکی از روستاهایی است که در قسمت جنوبی رشته کوه بینالود، قرار گرفته شده است و اکنون، به یکی از روستاهای هدف گردشگری و توریستی منطقه، شناخته می شود.
ما از مشهد، راهی این روستا می شویم. پس از یک ساعت رانندگی، به آن جا می رسیم. برنامۀ ما از خودِ روستا، آغاز شده و پس از یک ساعت پیمایش، به دوآبی می رسیم.
نمایی از روستای زیبای گرینه
مسیر رفت ما با رنگ سبز و مسیر برگشت ما، با رنگ آبی مشخص شده است.
درۀ سمت راست ما، مرغزار و درۀ سمت چپ ما، پای تخت نام دارد. طبق برنامۀ قبلی ما قصد داریم ابتدا وارد درۀ پای تخت شویم و پس از پیمایش کامل آن، از روی یال، وارد درۀ مرغزار شده و از آن جا، به سمت روستا بازگردیم. وارد درۀ پای تخت می شویم. این دره، بسیار سرسبز و پر درخت می باشد، به گونه ای که هیچ نیازی به استفاده از کلاه آفتابی نمی باشد.
آبشار دره پای تخت
پس از پیمایش یک ساعته، به آبشار این دره می رسیم که به محلی ها به آن، آبشار پای تخت می گویند اما بیشتر به آبشار گرینه، معروف شده است. این آبشار، هر چند خیلی مرتفع نیست، اما مناظر اطراف آن، تماشایی است.
در درۀ پای تخت، همچنان به پیمایش خود ادامه می دهیم و هر چه ارتفاعمان بیشتر شود، تعداد باغ ها کمتر می گردد.
پس از 5ساعت پیمایش از روستا، به آخرین چشمۀ دره پای تخت می رسیم و تصمیم می گیریم که در کنار آن، استراحتی کرده و صبحانه را صرف کنیم.
بعد از یک استراحت یک ساعته، تصمیم می گیریم یالِ میانی دره پای تخت و دره مرغزار را صعود کرده و از آن جا، به درۀ مرغزار، سرازیر شویم.
چشم انداز دره پای تخت از فراز یال
حدوداً یک ساعت به طول می انجامد تا ما این یال را صعود کرده و از فراز آن، وارد درۀ مرغزار شویم.
چشم انداز دره مرغزار از فراز یال
حالا دیگر وارد دره مرغزار می شویم.
ریواس های انبوهی که در ارتفاعات دره مرغزار، دیده می شوند.
این جا، آخرین درختان، در درۀ مرغزار، قرار دارند.
بدون این که توقفی داشته باشیم، راهیِ روستا می شویم. اکنون، ساعت، 3بعد از ظهر می باشد و به احتمال زیاد، در آخر برنامه، به شب خواهیم خورد.
خیلی سریع، به باغات درۀ مرغزار می رسیم که همانند دره پایتخت، بسیار زیبا و دیدنی هستند.
پس از پیمایش 4ساعته، مجدداً به دوآبی می رسیم و در حالی که هوا تاریک شده است، تصمیم می گیریم، استراحتی کرده و ناهار را همانند صبحانه، با تأخیرِ 4ساعته، صرف کنیم. یک استراحت 30دقیقه ای و مجدداً از دوآبی، به سمت روستا حرکت می کنیم و این یعنی یک ساعت را باید در تاریکی، پیمایش کنیم. پس از پیمایش 13کیلومتری دره پای تخت و 15کیلومتری دره مرغزار، در ساعت 8شب، به روستا می رسیم و با کلی انرژی مثبت، از اجرای برنامه، روستای گرینه را به قصد مشهد، ترک می کنیم.
و اما در پایان...
پیغمبر اکرم(صلّی الله علیه و آله) فرمودند:
«هر چشمی در روز قیامت، گریان باشد جز سه چشم: چشمی که از ترس خدا، گریسته باشد. چشمی که از نگاه به نامحرم، چشم پوشی کرده باشد. چشمی که برای خدا و بخاطر شب زنده داری، خواب را بر خود، حرام کرده باشد.»
فرازی از دعای جوشَن کبیر که در آن، خداوند را معرّفی و توصیف می نماید: (کتاب مفاتیحُ الجِنان)
«یا رَبَّ کُلِّ شَیئٍ وَ صانِعَه»: ای خدایی که پرورنده و سازندۀ هر چیزی می باشی.
«یا مُحیِیَ کُلِّ شَیئٍ وَ مُمیتَه»: ای خدایی که زنده کنندۀ هر چیز و میرانندۀ هر چیز می باشی.
فرازی از کتاب صَحیفۀ سجّادیّه که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:
«وَ رَأیتُ أنَّ طَلَبَ المُحتاجِ إلَی المُحتاجِ سَفَهٌ مِن رَأیِهِ وَ ضَلَّةٌ مِن عَقلِهِ. فَکَم قَد رَأیتُ یا إلَهی مِن اُناسٍ طَلَبوا العِزَّ بِغَیرِکَ فَذَلّوا وَ راموا الثَّروَةَ مِن سِواکَ فَافتَقَروا، وَ حاوَلوا الإرتِفاعَ فَاتَّضَعوا. فَأنتَ یا مَولایَ دونَ کُلِّ مَسئولٍ مَوضِعُ مَسألَتی، وَ دونَ کُلِّ مَطلوبٍ إلَیهِ وَلیُّ حاجَتی. أنتَ المَخصوصُ قَبلَ کُلِّ مَدعُوٍّ بِدَعوَتی لا یَشرَکُکَ أحَدٌ فی رَجائی، وَ لا یَتَّفِقُ أحَدٌ مَعَکَ فی دُعائی، وَ لا یَنظِمُهُ وَ إیّاکَ نِدائی. لَکَ یا إلَهی وَحدانِیَّةُ العَدَدِ، وَ مَلَکَةُ القُدرَةِ الصَّمَدِ، وَ فَضیلَةُ الحَولِ وَ القُوَّةِ، وَ دَرَجَةُ العُلُوِّ وَ الرِّفعَةِ. وَ مَن سِواکَ مَرحومٌ فِی عُمرِهِ، مَغلوبٌ عَلَی أمرِهِ، مَقهورٌ عَلَی شَأنِهِ، مُختَلِفُ الحالاتِ، مُتَنَقِّلٌ فِی الصِّفاتِ.» دعای28 - شماره های5تا11
و دانستم حاجت خواستنِ منِ محتاج، از محتاج و نیازمندی دیگر، از سفاهتِ رأی و بی عقلی است. ای خدای من؛ چه بسیار دیدم، مردمی که عزت از غیر تو خواستند و ذلیل شدند و مال، از غیر تو طلب کردند و تنگدست شدند، و شأن و مقام رفیع، از غیر تو جویا شدند و پست و خوار گردیدند. پس ای خدای من؛ یگانه مرجع من در هر سؤال و حاجت، تویی و نه دیگری. تو را می خوانم و بس؛ امیدم به توست و کسی را با تو شریک ندانم؛ خواهش من از تو است و تنها تو را ندا و صدا می کنم و غیر تو را با تو نخوانم. یگانگی و یکی بودن، مخصوص تو است و قدرت و کمال مطلق، تنها از آنِ تو می باشد و بلندی و رفعت، فقط در شأن توست. دیگران تا زمانی که باشند، نیازمند رحمت تو اند؛ آن ها ناتوان در هر کار و بیچاره در هر حال هستند، و پیوسته از حالی به حال دیگر و از صفتی به صفت دیگر(مثل سلامتی و بیماری)، در تغییر می باشند.
«به امید ظهور یگانه مُنجی عالَم»
دوباره جمعه شد و بی قرار، می گریم برای آمدنت ای نگار، می گریم
دوباره جمعه شد و تو نیامدی آقا سحر نگشت، شب انتظار، می گریم
دوباره جمعه شد و اشک ها سرازیر است ز هر دو دیده چو ابر بهار، می گریم
دوباره جمعه شد و با نوای "یا مهدی" زبان گرفته ام و زارزار، می گریم
تو بر گناهِ منِ روسیاه، گریه نکن که من به حال خودم شرمسار، می گریم
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در استان خراسان رضوی، اینجا را کلیک نمایید.
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در ایران، اینجا را کلیک نمایید.
برای مشاهدۀ صفحه درباره من، اینجا را کلیک نمایید.