بسم الله الرّحمن الرّحیم
«الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دِيناً.»
امروز با انتخاب جانشین پیامبر، دشمنان بی دینتان ناامید گشتند؛ بنابراین دیگر از آن ها نترسید و فقط از من حساب ببرید. امروز، مجموعۀ دینتان را کامل کردم، نعمت ولایت را بر شما تمام ساختم و راضی ام از این که دینتان اسلام باشد.
سورۀ مائده - آیه3
نکاتی اجمالی در مورد آیه:
واژۀ "الیوم" به معنای "امروز"، که در این آیه آمده است، کدام روز است؟ (روز اکمال دین، کدام روز است؟)
این کدامین روز است که چهار جهت، در آن جمع شده است: هم کافران در آن مأیوس شده اند، و هم دین کامل شده، هم نعمت خدا تکامل یافته، هم خداوند آئین اسلام را به عنوان آئین نهایى مردم جهان، پذیرفته است.
منظور از "امروز" در این آیه، روز غدیر خم است. روزى که پیامبر اسلام(ص) امیر مؤمنان على(ع) را رسماً براى جانشینى خود تعیین کرد. در روز غدیر بود که کفار، در میان امواج یأس، فرو رفتند، زیرا انتظار داشتند که آئین اسلام، قائم به شخص باشد و با از میان رفتن پیغمبر(ص)، اوضاع به حال سابق برگردد، و اسلام تدریجاً برچیده شود. اما هنگامى که مشاهده کردند، مردى که از نظر علم و تقوا و قدرت و عدالت، بعد از پیامبر(ص) در میان مسلمانان، بى نظیر بود، به عنوان جانشینى پیامبر(ص) انتخاب شد، و از مردم براى او بیعت گرفته شد؛ از این رو بود که یأس و نومیدى، نسبت به آیندۀ اسلام، آن ها را فرا گرفت و فهمیدند که اسلام، آئینى است ریشه دار و پایدار. در این روز بود که آئین اسلام، به تکامل نهایى خود رسید، زیرا بدون تعیین جانشین براى پیامبر(صلى الله علیه وآله) و بدون روشن شدن وضع آیندۀ مسلمانان، این آئین، به تکامل نهائى نمى رسید.
در روز غدیر بود که با تعیین رهبر لایقى هم چون على(ع)، نعمت خدا، براى مردم، کامل شد؛ و نیز آن روز بود که اسلام، با تکمیل برنامه هایش، به عنوان آئین نهایى، از طرف خداوند پذیرفته شد.
از این آیه، که دربارۀ ولایت علی(ع) نازل شده است، چنین نتیجه مى گیریم که اسلام، در صورتى در روى زمین، مستحکم و ریشه دار خواهد شد که با "ولایت"، توأم باشد، زیرا این همان اسلامى است که خداوند، آن را پسندیده و وعدۀ استقرار و استحکامش را داده است. به عبارت روشن تر، اسلام در صورتى عالم گیر مى شود که از مسألۀ ولایت اهل بیت(علیهم السلام)، جدا نگردد.
پیام های آیه:
مهم ترین روزنه امید كفار، مرگ پیامبر بود كه با تعیین حضرت على(علیه السلام) به رهبرى، آن روزنه بسته شد. «الیوم یئس...»
اگر مسلمانان از خط رهبرى غدیر، دست برنمى داشتند، هیچ خطرى، از سوى كفار، متوجه آنان نمى گشت. «فلاتخشوهم»
كفار، از دینِ كامل مى ترسند، نه دینى كه رهبرش تسلیم، جهادش تعطیل، منابعش تاراج و مردمش متفرق باشند. «الیوم یئس... الیوم أكملت لكم دینكم»
اگر كفار از شما مأیوس نشده اند، چه بسا نقصى از نظر رهبرى، در دین شماست. «الیوم یئس... الیوم اكملتُ»
دین بدون رهبر، كامل نیست. «أكملت لكم دینكم»
قوام مكتب، به رهبرى صحیح است و تنها با وجود آن، كفار مأیوس مى شوند، نه با چیز دیگر. «الیوم یئس الّذین كفروا... الیوم اكملت لكم دینكم»
همۀ نعمتها بدون رهبرىِ الهى، ناقص است. «الیوم...أتممت علیكم نعمتى»
نصب امیرالمؤمنین(علیه السلام) به امامت، اتمام نعمت است، «اتممت علیكم نعمتى» و رها كردن ولایت او، كفران نعمت و ناسپاسى نعمت است و عواقب سوئى دارد. «فكفرت بأنعم اللّه فأذاقها اللّه لباس الجوع والخوف بما كانوا یصنعون»
اسلام بى رهبر، مورد رضاى خدا نیست. «الیوم رضیتُ لكم الاسلام»
روستای ساران
دماوند - استان تهران
زمان اجرای برنامه: اسفند1396
روستای ساران، با ارتفاع 1600متر، در جادۀ ایوانکی - آبسرد، قرار گرفته است. این روستای ییلاقی که در شهرستان دماوند می باشد، بین کوه ها محاصره شده است و چشم انداز زیبایی دارد.
و اما در پایان...
یک جرعه معرفت...
امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) به فرزندش امام حسن(ع) فرمودند:
«ای فرزند دلبندم! آگاه باش که به تو، چهار خصلت را آموزش می دهم که اگر به آن ها عمل کنی، از طبابت بی نیاز می گردی. اول: بر سفرۀ غذا نشین مگر آن که گرسنه باشی. دوم: از سفرۀ غذا برنخیز جز آن که هنوز میل به غذا داری. سوم: جویدن غذا را نیکو انجام ده. چهارم: پیش از آن که خواستی بخوابی، به مستراح برو.»
فرازی از دعاهای تعقیبات نماز: (کتاب مفاتیحُ الجِنان)
«أللّٰهُمَّ إِنِّى ... أَعُوذُ بِکَ مِن خِزىِ الدُّنيَا وَعَذَابِ الآخِرَةِ، وَأَعُوذُ بِوَجهِکَ الكَرِيمِ، وَعِزَّتِکَ الَّتِى لَا تُرامُ، وَقُدرَتِکَ الَّتِى لَا يَمتَنِعُ مِنهَا شَیئٌ، مِن شَرِّ الدُّنيا وَالآخِرَةِ.»
خدایا، به تو پناه می برم از خواری در دنیا و عذاب در آخرت؛ و نیز به آبروی گرامی ات و مقام شامخ تو که کسی به آن جا، راهی پیدا نمی کند و قدرت تو که چیزی نمی تواند در برابرش، مقاومت کند، به تو پناه می برم از شر دنیا و شر آخرت.
فرازی از کتاب صَحیفۀ سجّادیّه که مناجات امام سجاد(علیه السّلام) با خداوند می باشد:
«فَإِنَّ الغَنِيَّ مَن أَغنَيتَ، وَ إِنَّ السّالِمَ مَن وَقَيتَ.» دعای36 - شمارۀ4
توانگر و ثروتمند، کسی است که تو روزی اش را عطا کنی و تندرست و سالم، کسی است که تو او را از بلاها، محفوظ بداری.
«به امید ظهور یگانه مُنجی عالَم»
شکست بینِ گلو، بغضِ بی صدا برگرد چکید پایِ غمت اشکِ چشمِ ما برگرد
بیا که ما به نگاهِ تو سخت محتاجیم بهانۀ دلِ بی تابِ هفته ها برگرد
بدون تو به زمین می خورد پر و بالم بدون تو اثری نیست در شفا برگرد
دلِ شکستۀ من، حسرتِ تو را دارم بیا بیا که قُصه شکسته دلِ مرا برگرد
دلم هوای تو کرده بگو چه چاره کنم؟ بگو چه چاره کنم رحمت خدا برگرد
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در استان تهران، اینجا را کلیک نمایید.
لطفاً برای مشاهدۀ سایر سفرنامه های من در ایران، اینجا را کلیک نمایید.
برای مشاهدۀ صفحه درباره من، اینجا را کلیک نمایید.