سفرنامه های من؛ تربت جام

  • 2483 مرتبه

صعود زمستانی قله بزد - تربت جام

26 دی 1395

بِسمِ اللهِ الرَّحمن الرَّحیم

وَلَهُ الْحَمْدُ فِى السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَعَشِيّاً وَحِينَ تُظْهِرُونَ. فَسُبْحَانَ اللَّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ.

پس خدا را تنزیه كنید به هنگامى كه وارد شب مى‏شوید و هنگامى كه به  صبح درمى‏آیید. و حمد و ستایش در آسمان‏ها و زمین و هنگام شب و هنگامى كه ظهر مى‏كنید، مخصوص اوست.

سورۀ روم؛ آیات 17و18

نکات اجمالی در مورد آیه:

 در این دو آیه، چهار وقت براى "تسبیح" پروردگار بیان شده: آغاز شب(حینَ تُمسونَ)، طلوع صبح(وَ حینَ تُصبِحونَ)، عصرگاهان(وَعَشیّا) و به هنگام سر ظهر(وَحینَ تُظهِرونَ).

اما "حمد"، از نظر مکان تعمیم یافته، و پهنه آسمان و زمین را شامل شده است.

ذکر این چهار وقت، در آیات فوق ممکن است کنایه از دوام و همیشگى تسبیح باشد، چنان که در فارسى مى گوئیم: هر صبح و شام از فلان کس مراقبت کن(یعنی همیشه و هر زمان).

این حمد و تسبیح، به معنى امر می باشد باشد، یعنى او را تسبیح و حمد گوئید. آیات فوق دستورى است به همه بندگان، که براى زدودن آثار شرک و گناه از دل و جان، هر صبح و شام، و هر ظهر و عصر، به وسیله نماز و غیر نماز حمد و تسبیح خدا گویند.

در حدیثى از پیامبر گرامى اسلام(صلى الله علیه وآله) چنین آمده است: «هر کس دو آیۀ فوق و آیۀ ما بعد از آن را صبحگاهان بخواند، آنچه از "حمد و تسبیح کردن خداوند" در روز از او فوت شده است، جبران می گردد، و هر کس آن را در آغاز شب بخواند آنچه را در شب از او فوت شود، جبران خواهد کرد»

 

 

صعود زمستانی قلّۀ بزد

تربت جام – خراسان رضوی

اجرای برنامه در اسفند1392

قلّۀ متفاوت بزد، بر خلاف ارتفاع نه چندان زیادش، یکی از پر تردّدترین قلّه های خراسان رضوی می باشد. قله ای با ارتفاع 2810متر که نامش را از روستای همجوارش گرفته است. تربت جامی ها، بیشترین سهم را در صعود به این قله دارند، اما هفته ای نیست که در منطقه، خبری از گروه های کوهنوردی مشهد نباشد. از دیگر عجائب این قلۀ نه چندان بلند، وجود دو جانپناه است که یکی در نیمۀ راه و دیگری در کنار قله قرار دارند. از دیگر نکات جالب توجّه، نبودن حتّی یک جویبار فصلی است، اما اگر شما در روز جمعه، سری به منطقه بزنید، مملو از ماشین است. بیشتر افراد بومی هستند که با خانواده، روز خود را در طبیعت جنگلی بزد، به شب می رسانند. شاید وجود جنگل اُرس و مسیر صعودی که از لابه لای این درختان، به زیبائی گذر کرده و به صورت هموار و بدون دست به سنگ، تا قلّه ادامه دارد، سبب شده است که استقبال گروه های کوهنوردی مشهد از این قلهّ، بیشتر از قلّه هزار مسجدی باشد که 300متر، بلندتر و طبیعتش، بسی زیباتر است.

البته ما در این برنامه، از مسیر پاکوب نرفتیم و یک یال مستقیم رو برای صعود، انتخاب کردیم. هرچند برخی اوقات، کار سخت می شد و زمانمان از دست رفت، اما نهایتاً نزدیک شب، به قله رسیدیم. بعد از خواندن نماز و یکم خوردن تنقّلات، به سوی پائین سرازیر شدیم؛ اما این بار از مسیر اصلی. تقریباً 70درصد راه برگشت رو در شب حرکت کردیم.

قله بزد

 

 

قله بزد

 

 

صعود قله بزد

 

 

صعود قله بزد

 

 

صعود قله بزد

 

 

کوهنوردی در تربت جام

 

 

کوهنوردی در تربت جام

 

 

کوهنوردی در استان خراسان رضوی

 

تصاویر دلچسب از دریای ابر، بر فراز روستای بزد

کوهنوردی در خراسان رضوی

 

 

دریای ابر

 

 

طبیعت تربت جام

 

 

روستای بزد

 

 

روستای بزد

 

 

روستای بزد

 

 

ارتفاعات تربت جام

 

 

جاذبه های طبیعی تربت جام

 

 

جاذبه های طبیعی تربت جام

 

 

دیدنی های تربت جام

 

 

دیدنی های تربت جام

 

 

گردشگری تربت جام

 

قلّۀ 2810متری بزد

قله بزد

 

 

جاذبه های گردشگری تربت جام

 

جانپناه قلۀ بزد که در جوار قلّه می باشد.

جانپناه قله بزد

 

 

جاذبه های گردشگری تربت جام

 

 

جغرافیای تربت جام

 

 

طبیعت تربت جام

 

 

صعود زمستانی قله بزد

 

 

جاهای دیدنی تربت جام 

 

 

صعود قله بزد

و اما در پایان...

چهارمین پیشواى شیعیان جهان امام سجاد على بن الحسین(علیه السّلام) در بیان شیوایش این حقیقت را در تفسیر همین آیه تشریح فرموده است:  خداوند زمین را مناسب طبع شما قرار داد، و موافق جسم شما، آن را گرم و سوزان نساخت تا از حرارتش بسوزید، و زیاد سرد نیافرید تا منجمد شوید، آن را آن قدر معطر قرار نداد تا بوى تند آن به مغز شما آسیب رساند و آن را بدبو نیافرید تا مایه هلاکت شما گردد، آن را همچون آب قرار نداد که در آن غرق شوید و نیز چنان سفت و محکم نیافرید، تا بتوانید در آن خانه و مسکن بسازید و مردگان را (که وجودشان در سطح زمین مایه هزار گونه ناراحتى است) در آن دفن کنید، ... آرى خداوند این گونه زمین را بستر استراحت شما قرار داد.

فرازی از دعای جوشَن کبیر: (کتاب مفاتیح الجنان)

...یا ذَاالعَهدِ وَالوَفاء:  ای کسی که دارای(صاحب) عهد و وفائی.

...یا ذَاالعَفوِ وَالرِّضاء:  ای خدائی که دارای عفو(گذشت) و از بندگان خوبت، رضایتمند و خشنودی.

فرازی از کتاب صَحیفۀ سجّادیّه که مناجات امام سجّاد(علیه السّلام) با خداوند است:

...وَ عَرَّضَ فیکَ لِلمَکروهِ بَدَنَهُ، وَکاشِفَ فی الدُّعاءِ إلَیکَ حامَّتَهُ، وَ حارَبَ فی رِضاکَ اُسرَتَهُ، وَقَطَعَ فی إحیاءِ دینِکَ رَحِمَهُ.

پروردگارا؛ درود فرست بر محمّد(صلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ) زیرا برای امر تو(تبلیغ دین) رنج کشید و تن خود را در مقابل آزارها جلو انداخت و با خویشان خود در راه دعوت تو، آشکارا در آویخت و با قوم و تبار خود، برای خشنودی تو نبرد کرد و برای زنده کردن دین تو، از ارحام و نزدیکان خود برید.


نظرات